Duikreis Sabang, Filipijnen (vervolg)

By Bart on 00:14

Filed Under:


Onderwaterleven

De Filippijnen bestrijken een zeer uitgebreid gebied, elke regio heeft zijn specifieke fauna en flora. De regio rond Sabang is vooral gekend voor de kleinere beestjes. Grote vissen moet je hier niet verwachten. Een occasioneel verloren gezwommen tonijn niet te na genomen. In de buurt van Shark Cave leven er witpunt rifhaaien, maar dit enkel in de koudere maanden. Voor de rest zie je er de gewoonlijke rifvissen, maar net een maatje kleiner. Onder de 'speciale' visjes vinden we spookmurenes, Rüpelmurenes, twee soorten hengelaarsvissen, grijze pijlstaartroggen, harlekijnspookfluitvis en zeegras spookfluitvis, vuur slangaal, kaketoe voorhoofdsvinvis en schommel voorhoofdsvinvis, sterrenkijker, verschillende soorten zeenaalden en niet te vergeten de pygmee zeepaardjes. Je vindt hier een massa verschillende soorten slakken, zowel huisjesslakken als naaktslakken. Hoeveel soorten? Ik zou er geen aantal op kunnen plakken, maar elke duik zagen we wel een nieuwe soort. Daarnaast leven er nog veel verschillende soorten grote platwormen. Grote en kleine sepia's, grote en kleine octopussen en pijlinktvissen.

Onder de geleedpotigen waren de nieuwelingen de verschillende soorten bidsprinkhaankreeften en de dooskrabben. Voor de meeste onder ons waren de ontmoetingen met de zeeslangen ook een nieuwe ervaring. Op Turtle Rock hadden twee schildpadden een vaste verblijfplaats.
Verschillende soorten zee-egels, zeekomkommers, veersterren en twee meter grote bekersponzen.
Veel soorten hard en zacht koraal. De zachte koralen hadden wel allemaal dezelfde saaie beige kleur. Er is een soort bruinkleurig zacht koraal Deze koralen zijn precies allemaal veertjes met elkaar verbonden. Als je dacht dat een aanraking met vuurkoraal pijnlijk is, moet je eens proberen je been tegen dit koraal te houden.



Het klimaat

In de periode dat wij hier waren, was het water 25-26° C. Voor mensen met een laagje 'bio-preen' warm genoeg om in shorty te duiken. Voor Bert en Steven was het echter net iets te koud, maar ze mochten gratis een pak van Scandinavian Divers gebruiken.
Boven water worden de maanden van maart tot mei, voor sommige streken zelfs tot juli, de warme maanden genoemd. Het is er dan droog en heet. Tijdens onze drie weken heeft het eenmaal hard geregend, de nacht van onze aankomst en er viel eenmaal, 's avonds gedurende een kwartier, wat motregen. Voor de rest was er het zonnetje met ruim 35°C. Echter de warme maanden hebben ook een nadeel. Elk jaar in die periode is er een ontwikkeling van een bacterie, die kleine wondjes zwaar infecteert.

Medisch

Ieder wondje, hoe klein ook, moet degelijk verzorgd worden om niet te infecteren. Een niet of slecht verzorgd wondje begint te zweren. Danielle heeft dit kunnen ondervinden aan een opengekrabde insectenbeet, ze heeft daarvoor zelfs de plaatselijke dokter moeten raadplegen. Daniel had dan weer een oudere wonde, vanuit België, die terug openging en begon te verzweren.
Ontsmettingsmiddel en antibiotica is zeer moeilijk te verkrijgen of zeer duur. Daarom vraagt de duikbasis ook aan alle toeristen om de overschotten van hun reisapotheek achter te laten voor hun eerste zorgen kit.
Sabang heeft een heuse kliniek, althans een klein kamertje waar dokter Carmelita dagelijks spreekuur houdt.
Voor de dichtstbijgelegen herdrukkingskamer moet je naar Batangas. Dit is ongeveer 30 minuten varen met een motorboot. Voor duikongevallen werken de verschillende duikbasissen van de Sabang regio samen. Er is een centraal meldingspunt, van waaruit de caisson of de hulpdiensten verwittigd worden. Dit meldingspunt staat ook in rechtstreeks radiocontact met de Rescue Service van de luchtmacht uit Manila, welke op 35 minuten met een helikopter ter plaatse kan zijn.



Anekdotes

* Steven maakte zijn 150ste duik in de Filippijnen, ik mijn 500ste en Daniel zijn 1600ste.
* Bart maakte ook een speciale duik toen hij van de floating bar over wilde stappen op de boot. Hij deed deze duik wel niet in duikpak, neen Bart die duikt in gewone kledij. Bij deze duik ontdekt hij ook dat zijn fototoestel niet geschikt is om onderwateropnames te maken.



* Vic had een toeter aangesloten op zijn inflatordarm. Als hij dat ding onder water gebruikte, bezorgde hij ons bijna een hartaanval. Toen we dreigden zijn inflatordarm over te snijden, beloofde hij ons het ding niet meer te gebruiken. De volgende dag had hij zijn toeter gedemonteerd. Als alternatief had hij nu een klopper met elastiek op zijn fles. De eerste tien minuten van de duik had iedereen al eens aan de klopper getrokken. Voor de volgende duik was ook dat ding gedemonteerd.
* Peter, de duikinstructeur, had nogal veel last van zijn oren. Daarom droeg hij een speciaal masker met oorbeschermers. De oorbeschermers stonden via een buisje in verbinding met zijn masker, hierdoor kon hij het squeeze effect tegen gaan. Maar eerlijk gezegd, duiken met oorwarmers, het is geen zicht.
* In het Deens betekent 'meeting' zuipfestijn. Iedere keer dat Peter, de eigenaar, naar een meeting ging, kwam hij goed in de olie terug.
* Ongeveer dagelijks verliest Peter, de eigenaar, op de floating bar zijn zonnebril. Tegen de avond zet hij zijn bril boven op zijn hoofd. Zijn uitleg gaat echter gepaard met veel handbewegingen en zo slaat hij zijn zonnebril altijd in het water. Wij maar denken dat we onder de bar een nieuwe vissoort ontdekt hadden, maar het waren gewoon doktersvissen met een bril op.
* Op een duik kwam er een nieuweling mee, zijn derde duik. Peter zei tegen ons dat hij met deze leerling na 35 minuten zou opstijgen, terug naar de duikbasis varen en de boot terugsturen om ons op te pikken. We mochten dus op ons gemak door duiken en moesten niet naar een minuutje kijken. Na 115 minuten stijgen we op en wat zien we. Peter en zijn leerling zitten nog in de boot. De arme jongen maakte een prachtige imitatie van een gekookte kreeft. Hij had immers 80 minuten in de blakende zon gezeten.

Dit was de eerste keer dan we doken in deze regio en de Filipijnen. Deze bestemming was voor ons dus ongekend. Elk van ons was echter dolenthousiast over deze duikreis. Dank aan Kurt voor de goede opvang ter plaatse, maar ook aan Scandinavian divers waardoor ons verblijf in Big Lalaguna een onvergetelijke herhinnering werd. We kunnen elke zichzelf (en de natuur) respecterende duiker deze bestemming aanraden. De lange trip wordt dubbel en dik beloond door de prachtige duiken en de aangename bevolking. Als het dichter lag, ik zou er elk weekend naartoe gaan.

We doken met...

Scandinavian Divers,

Big Lalaguna, Puerto Galera 5203, Mindoro OrientalPhilipinesTel. (0917) 903-75-82
Email: pl@scandinaviandivers.com
Website: www.scandinaviandivers.com

0 reacties for this post

Een reactie posten