S'Algar, Menorca

By Bart on 20:09

Filed Under:


Om eens ergens anders te duiken speurden we de vakantiebrochures af. Onze keuze viel op Menorca. Althans de keuze van Danielle. De rest van ons (Walter, Koen, Daniel, Harry en Bart) volgde maar. We boekten onze reis bij Maxi Holidays. Zo kwamen we terecht in s’Algar aan de zuidoostkust van Menorca. Daar zochten we naar een duikcentrum en we kwamen terecht bij s’Algar Diving, het enige duikcentrum in de directe omgeving. En dan begint de routine, slapen, duiken, eten, drinken, slapen…
Voor ik aan de bespreking van de duikplaatsen begin wil ik nog deze twee uitspraken van Daniel vermelden:
- S’Algar Diving is een van de meest professionele duikbasissen met welke ik tot nog toe heb gedoken
- Menorca moet het hebben van zijn grotjes, het leven is er minder dan ik gewoon ben in de Middellandse Zee

door Walter Van Den Eynde

West End Reef

Gelegen aan de westkant van Isla del Air. Deze duikplaats is geschikt voor alle niveaus. Maximale diepte is ongeveer 20 meter. De rotsbodem daalt trapsgewijs af naar dieper dan 20 meter. De bodem is overwegend begroeid met neptunusgras. Veel gaten en spleten met daarin kleine baarzen, kleine murenes en octopussen. Er ligt een grotere dubbele grot. De onderste grot ligt op 14 meter, de bovenste op 9 meter. In de onderste grot kun je ongeveer 15 meter binnendringen. De grot is langer, maar verder geraak je er niet in. Met een goede lamp kun je de achterste wand zien. De bovenste grot is minder diep. Tussen de twee grotjes is een tunnel waar je door geraakt. Onder de overhangen groeien korstanemonen.

Tom’s Belfry, Organ Loft & Cathedral Cavern

Deze duikplaats ligt op zo’n 45 minuten varen vanaf het duikcentrum. De boot ankert voor Cathedral Cavern, links naast deze grot op een dikke 50 meter liggen nog 2 andere grotten, Tom’s Belfry en Organ Loft.
Cathedral Cavern
De bodem van deze grot, op zo’n 20 meter diepte, is rotsachtig. Het is de grootste grot van de regio. Langs de enorme toegang komt voldoende daglicht binnen om in de grot een schemering te werpen. In de grot staan een paar stalagmieten. Je kunt opstijgen naar de oppervlakte, waar er een luchtbel is. Aan de oppervlakte drijft er veel plastiek zwerfvuil en de lucht ruikt naar zwavel en is niet echt geschikt om te ademen. Terug aan de uitgang van de grot heb je op 7 meter diepte een korte tunnel waar je doorheen kunt zwemmen. Daarna daal je terug af, de wand aan je rechterzijde houdend. Na een paar minuten kom je aan een tweede grot, Organ Loft, en een derde, Tom’s Belfry.
Tom’s Belfry
deze grot heeft ook een rotsige bodem, op 24 meter. Weer een brede en hoge grot met een paar stalagmieten. Boven in de luchtbel kun je een paar stalactieten zien. In deze grot drijft er geen vuil en de lucht ruikt niet zuur. Als je terug naar de uitgang zwemt vind je aan de linkerkant een smalle tunnel, langs hier kun je ook naar buiten en er zijn een paar gaten waardoor je al als voorsmaakje naar Organ Loft kunt kijken.
Organ Loft
ligt even diep als Tom’s Belfry maar heeft een hellende zandbodem. In deze grot is er geen luchtbel. Helemaal achter in de grot heb je een smalle gebogen tunnel waarin een druipsteenformatie staat, die met een beetje fantasie aan orgelpijpen laten denken. In deze grot maak je kans om congers te zien.

Lighthouse Reef

Lighthouse reef ligt aan de zuidoostkant van Isla del Air. De duikplaats bestaat uit een wand van het eiland zelf en grote rotsblokken verspreidt over de bodem. De rotsen zijn met wieren begroeid en vormen bogen en kanalen. Tussen de rotsblokken groeit zeegras. In de gaten en spleten verstoppen zich octopussen en murenes. Als je naar open zee kijkt maak je kans barracuda’s te zien. Deze duik wordt gedaan als driftduik, laat je maar gaan, de boot pikt je wel op.



The Spike

The Spike is een rotsmonoliet, die opstijgt van 27 meter diepte tot een halve meter onder het wateroppervlak. Rond de toren liggen rotsblokken afgewisseld met stroken zeegras. De rotsblokken vormen overhangen en kanaaltjes. In de wand van de Spike zelf zitten gaten en spleten, met daarin kleinere visjes, welke hier regelmatig gevoederd worden. Orions Caves.Orions Caves zijn twee naast elkaar liggende grotten, in de oostelijke wand van Isla del Air. De grotten liggen op ongeveer 14 meter diepte. Het plafond is zo’n 3 meter hoog. Je kunt de grotten een kleine 20 meter in, dan wordt het plafond te laag. Met een goede lamp kun je de achterwand zien. In de omgeving moeten resten van Romeinse amforen liggen, deze hebben we echter niet gevonden. Als je de grotten uitzwemt en naar links de wand volgt, kom je na ongeveer 10 minuten bij de spike uit.

Swiss Cheese

Deze duikplaats is gesitueerd in de baai van Arenal d’en Castell. Het ligt op een kleine drie kwartier rijden van s’Algar, aan de noordkant van het eiland. Gedoken wordt vanaf de kant. Je stromplet eerst een meoilijk pad af tot aan de waterkant, dan dien je van een klif in het water te springen. Naar keuze vanaf 2 meter of vanaf 5 meter. Er steken twee rotsen boven het wateroppervlak uit. De kleinste van de twee is de Zwitserse Kaas. Je zet je kompas op deze rots. Aan de voet rechts van deze rots heb je de toegang tot een grottenstelsel. De rots is hol en doorboord met tunnels en gaten, die allen naar een grote centrale hal leiden. In deze hal zie je van alle kanten het daglicht binnenvallen. Je verlaat de rots via de grootste uitgang. Deze geeft uit op een zandvlakte. De bodem daalt traag af naar 30 meter. Op deze zandbodem leven veel kleine visjes en je maakt er kans een rog te zien. Keer terug richting “Swiss Cheese”. Tussen de twee rotsen heb je onder water een verbindingswand. Je kunt deze wand langs links of langs rechts volgen tot aan de tweede rots. In het verlengde van de wand ligt het punt waar je uit het water kunt geraken. Richting uitgang stijgt de bodem traag op. In de gaten en de spleten leven veel kleine tandbaarzen en schorpioenvissen. Stanley’s Drop-off.De duikplaats ligt in het verlengde van de verdedigingstoren van de haven van Alcafar. De boot ankert op een rotsplateau. Je daalt af naar het plateau op 8 meter en zwemt richting open water. Daar kom je aan een rechte wand die afdaalt naar 26 meter. De wand gaat over in een zandvlakte, die zeer traag afdaalt naar ongeveer 28 meter. De wand is doorgroefd met overhangen, gaten en grotten. Enkele zijn een paar meter hoog en lang. Een grot vormt een korte tunnel door de wand naar de bovenzijde van het plateau. Op het plateau heb je meerdere kanalen en doorgangen waar je in en onderdoor kunt zwemmen. Onder de overhangen kun je jonge juweelbaarzen zien en in de gaten leeft hier en daar een octopus. Boven op het plateau groeit zeegras, de wand is dun begroeid met korstmossen en kleine sponzen. In de overgang tussen de wand en het zand vind je steekmossels. Deze plaats is geschikt voor duikers van alle niveaus. Er kan wel deining staan. Tevens is deze plaats zeer geschikt voor nachtduiken, dan kun je hier een zeehaas en een azorenpaling zien.



S’Algar Reef

Het huisrif van s’Algar Diving. Het rif is een grote rotsformatie met een paar uitlopers. Het begint op 4 meter diepte en daalt af naar 30 meter aan de open zee zijde. In de wand vind je gaten, overhangen en bogen. De omgeving van het rif is afwisselend rotsblokken en zand. De bodem is dichtbegroeid met zeegras. Een school horsmakrelen heeft hier zijn thuis. Tevens maak je ze veel kans op barracuda’s.
Statue of the Virgin Mary at San Esteban.Een religieus klinkende duikplaats. Geankerd wordt boven op een rif op ongeveer 13 meter diepte. Vlak onder de boot vind je een ingestorte grot. Wat van de grot nog overblijft is een grote boog. Onder die boog hebben duikers, op een rotsaltaar, een klein Mariabeeld van 20 cm geplaatst. Dit ter nagedachtenis van schipbreukelingen. Afdalen en opstijgen doe je aan de ankerkoord, daar de duikplaats voor een groot deel in de aanvaarroute van de haven ligt. Je daalt dus af via de ankerkoord, onder de boog door en dan naar links. Daar vind je een rechte wand van 13 meter tot 26 meter diepte. In de gaten en spleten in de wand kun je baarzen en murenes vinden. Tevens leven er veel naaktslakken op de wand. Waar de wand overgaat in de zandbodem, ligt een 18° eeuws, grotendeels begraven anker. Tevens zou er een 18° eeuws kanon liggen, dit hebben we echter niet gezien. Wat de duikplaats speciaal maakt is de grote school van een paar honderd barracuda’s, die hier zowat zijn vaste stek heeft. S’Algar Funnel.Na een paar minuten varen, ankert de boot voor de rotswand van s’Algar. Je duikt richting wand waar zich 2 grotten bevinden. Je gaat via de bovenste grot binnen. Deze eindigt in een schoorsteen tot aan de oppervlakte. Je bevindt je dan in de kliffen voor de kust van s’Algar. Er kunnen maximum 2 duikers gelijktijdig opstijgen in de schoorsteen en de volgende ploeg moet wachten tot de vorige er terug uit is. Als je terug onderduikt, loont het de moeite om even rond te kijken. In de spleten net onder de oppervlakte, kun je kleine druipsteenformaties zien. De bodem in de bovenste grot is rotsachtig. In de bovenste grot heb je een tunnel, waar je doorheen kunt zwemmen en die afdaalt naar de onderste grot. De doorgang is zeer mal en je kunt er slechts duiker per duiker doorheen. Laat genoeg ruimte tussen de verschillende duikers (minimum 5 meter). De bodem in de onderste grot is zanderig. Je verlaat de onderste grot via een grote boogvormige uitgang op zo’n 20 meter diepte. Maximum diepte van deze duikplaats is 28 meter. Binibèquer.Deze duikplaats is zeer geschikt voor beginnelingen. Eigenlijk is ze alleen maar geschikt voor beginnelingen. Een ervaren duiker dient hier enkel te komen als de weersomstandigheden geen alternatief toelaten. Je gaat te water via een boothelling. Je kunt rechtdoor zwemmen naar een kleine rots, waar aan de achterkant een paar kleine grotjes liggen. Je kunt ook naar links voorbij de zwemzone tot op de hoek van de baai en verder naar links. Na ongeveer 30 minuten kam je dan bij een kleine grot. De bodem bestaat uit begroeide rotsen afgewisseld met grot zandvlaktes. Onder de rotsen kun je octopussen vinden. Maximum diepte 13 meter. The Plateau.Zijn naam dankt deze plaats aan een grote afgeplatte rots, waarop geankerd wordt . De top van de rots ligt op 6 meter en de wanden dalen af naar 24 meter. Rond de rots liggen nog rotsblokken verspreid, die gangen en overhangen vormen. Links van het plateau heb je in de eilandwand een breuk, die een grot vormt op ongeveer 24 meter diepte. Je zwemt de spleet in en kunt er langs boven weer uit op 16 meter diepte of via een andere uitgang op 12 meter. Van de rotsblokken weg daalt de bodem zeer traag af naar 27 meter en dieper. De bodem is begroeid met zeegras, de rotsen zelf zijn grotendeels begroeid met wieren .

Drinking Fountain Grotto

De duikplaats bestaat uit een kleine grot tussen s’Algar en Caba Rafalet. Aan de achterkant van de grot is een zoetwaterbron, die het zicht vertroebelt. Het bronwater is ijskoud want het schijnt van de Pyreneese sneeuw te komen. In de spleten kun je een murene of een conger zien. Aan de uitgang kun je in de wand een octopus vinden. Maximum diepte 23 meter Rafalet Drift.Een zogenaamde driftduik. Je springt in het water, kiest een richting en de boot pikt je wel op. Je vindt er veel rotsblokken, die verschillende overhangen, kanalen en doorgangen vormen. Je vindt hier verschillende scholen vis, waaronder horsmakrelen en zeebrasems. Maximum diepte 25 meter. Moon Pool.Deze duik is geschikt voor de meer ervaren 2*, die zich ook goed voelt als hij het open water niet meer kan zien. De ingang van de grot is een zandbodem, verder in de grot gaat de bodem over in rots en afgeronde keien. De grot draait eerst naar links, vanaf dit punt heb je geen daglicht meer, daarna draait ze naar rechts. De bodem loopt traag omhoog. Vanaf het punt dat je nog maar op 5 meter diepte zit, moet je bijna verticaal stijgen. Je komt uit in een kleine luchtkamer, met onze groep van zes duikers hadden we amper genoeg plaats. De grot vertoond sporen van een oude ondergrondse rivier. In de luchtbel voel je een lichte wind. Als je terug afdaalt zie je duidelijk de scheiding tussen zoet en zout water. In de grot leven een aantal kreeftachtigen. De grot dringt een dikke 100 meter ver het land in. In de omgeving rond de grot vind je octopussen. Je kunt Moon Pool op twee manieren beduiken. Vanaf een boot of vanaf de kant. Vanaf de kant dien je wel van de rotsen in het water te springen. Het laagste punt van de rots ligt zo’n 2 meter boven het water. Vanaf dat punt dien je ongeveer een kwartier naar links te zwemmen, de rotswand volgend, tot aan de derde grot, welke de Moon Pool is. Je kunt natuurlijk ook over het pad lopen tot aan het punt waar je normaal uit het water komt, maar dat is “Avenue breek de nek”. Als je terug zwemt kom je aan de tweede grot, hier zwem je in en via een doorgang kom je terecht in de eerste grot. Je verlaat de eerste grot en zwemt terug richting startplaats. Maximum diepte 21 meter. Coral Galleries.Geschikt voor alle niveaus. Een lichtdoorlatend grottensysteem op drie plateau’s gaande van 6 tot 20 meter diepte. Vanuit de brede gangen heb je steeds uitzicht op het open water. De plafonds en wanden zijn begroeid met kleine koralen, korstanemonen, sponzen en algen. In de omgeving leven congers, murenes en tandbaarzen evenals een aantal kreeftachtigen. Een schoorsteen naar het westen brengt je naar een hoefijzervormige baai. Je kunt ook langs de hoofduitgang, naar het oosten, langs de wand naar een andere grot. Voor deze grot liggen, op 22 meter diepte, kanon- en musketkogels, afkomstig van het wrak La Laurette. Dit Franse oorlogsschip zonk hier in 1883. op 30 meter liggen nog meer wrakresten, zoals ballastblokken. Eenmaal buiten de tunnel kan er sterke stroming staan. Hiermee dien je rekening te houden voor de terugweg.

Giants Playground

Aan het zuidoostelijke punt van Isla del Air. De bodem is bedekt met enorme rotsblokken. In de talloze spleten en gaten leven murenes, congers en kreeftachtigen. Aan de westelijke hoek van het rotsrif bevindt zich een grot waar je doorheen kunt duiken. Je gaat de grot binnen op 9 meter en verlaat ze terug door een grote boog op 20 meter. In de oostelijke wand bevinden zich nog 2 kleinere grotten. Maximum diepte 25 meter. Es Caragol ReefDit rif, 1 kilometer uit de kust, is gedurende eeuwen de schrik van vele schepen geweest. In de hoefijzervormige baai zijn er verschillende kleine grotten, bogen en doorgangen. Je maakt er kans om resten te vinden van vele wrakken, die in de buurt vergaan zijn. De diepte van de duik is ongeveer 21 meter. We hebben op dit gedoken, maar vanwege de zware zee hebben we de goede kant niet grondig kunnen onderzoeken.

0 reacties for this post

Een reactie posten